Första, andra, tredje... SÅLD!

Succé för Menhammars nätauktioner

Short brown line

Pandemin tvingade Menhammar Stuteri att ställa in sin medverkan i Elite Sales förra året. I stället lanserade de en auktion via webb-tv – en framgångssaga som överträffade alla förväntningar på både intäkter och antal budgivare. Under 2021 har Menhammar planer på tre nya nätauktioner.

Digitala auktioner har funnits i åratal, men de har varit statiska utan interaktion eller tvåvägskommunikation. Vårt uppdrag var att skapa något så nära en spännande liveauktionsupplevelse som möjligt, säger Johan Hellander, chef för Menhammar Stuteri och veterinär.

På grund av pandemin fick Menhammar Stuteri uppfinna hjulet på nytt när det var dags för den första årliga hästauktionen i maj 2020. Att samla 1 000 personer plus hästar var uteslutet. Det enda alternativ som återstod var att bli digitala.

Johan Hellander och hans team bestämde sig för att göra om sitt årliga evenemang till en direktsänd webb-tv-auktion, vilket innebär att alla bud måste rapporteras i realtid. Teamet stod dock inför utmaningen att eliminera tidsfördröjningen på 10–30 sekunder mellan kundens bud och webb-tv-sändningen. För att utveckla ett banbrytande budgivningsprogram, med en maximal tidsfördröjning på två sekunder, slog sig Menhammar ihop med TR Media, ett innovativt digitalt produktionsbolag som är en del av Svenska Travförbundet.

Nästa utmaning var att framställa presentationsmaterial som utan partiskhet skulle presentera varje häst. Med kundernas perspektiv i fokus producerades filmer och foton av hästarna, inte bara när de travade i hög fart, utan också i lugn och stilla skritt.

Vi ville visa hästarna så nära "live" som möjligt och använde en green screen för att kunna visa dem i alla miljöer och göra vår studio till en digital visningsscen, berättar Johan.

En stor fördel med nätauktioner är att potentiella köpare, både i Sverige och utomlands, har möjlighet att se hästpresentationerna några dagar före auktionen, och budgivningen startade online två dagar före själva livebudgivningen. Ändå var förväntningarna låga när auktionen öppnade.

Vi såg det som ett halvt desperat försök att upprätthålla försäljningen av våra unghästar. Men det blev den mest framgångsrika travhästauktion som någonsin har hållits i Europa! Vi hade 15 000 onlinebudgivare och nådde inte bara nya prisnivåer utan också en ny publik, säger en nöjd Johan Hellander.

Den första auktionen den 5 juli stoppades dock efter att den första hästen hade sålts, på grund av tekniska problem. Webbplatsen kraschade helt enkelt på grund av det oväntat höga antalet budgivare.

Men den enda häst vi sålde innan webbplatsen kraschade var en kallblodshäst som vi presenterade först för att få lite uppmärksamhet – och det lyckades. Hingstfölet såldes för 875 000 kronor, mer än tre gånger så mycket som de normalt går för.

Buggarna åtgärdades och bara en vecka senare såldes alla 35 ettåringar födda på Menhammar under webb-tv-auktionen. Rekordmånga hästar såldes för över 1 000 000 kronor – en av dem för Menhammars nya prisrekord på 1,8 miljoner kronor.

Webb-tv-sändningen har förändrat verksamheten för Menhammar. I framtiden kommer alla auktioner att hållas online, vilket gör dem tillgängliga för fler budgivare och sätter hästarnas säkerhet, hälsa och välbefinnande främst.

Ur ett djurskyddssynpunkt är det överlägset. Det innebär att vi kan hålla våra hästar hemma och låta dem beta på sommarängar medan vi säljer dem, och sedan lugnt och stilla flytta dem till deras nya hem. Vi behöver inte utsätta hästarna eller våra medarbetare för risker i samband med pandemin.

Nätauktionstjänsten kommer nu också att säljas till en italiensk uppfödare.

Menhammars hästauktioner 2021:

Den 11 juli: Utvalda ettåringar

Den 12 september: Ettåringar

Den 21 november: Tävlingshästar och dräktiga ston

Källa: Our Way nr 1-2021, Sofia Zetterman
Foto: Emine Lundsten