Who's Who drabbad av kvarka

Efter hemkomsten från Frankrike fick Who's Who feber. Dessvärre har det nu konstaterats att hästen har drabbats av den smittsamma luftvägssjukdomen kvarka.

Short brown line
Placeholder-bild

När Who's Who kommit hem från Frankrike fick han feber. Det har konstaterats att han har drabbats av kvarka som är en smittsam luftvägssjukdom som kan vara både allvarlig och smärtsam.

Who's Who mår bra

Dessbättre tillhör Who's Who den kategori hästar som inte drabbats så svårt av kvarkan. Han har varit svullen i halsen och haft feber men inga andra symtom och hela tiden varit pigg, glad och ätit, ja som en häst.

När han drabbades av feber, flyttades han till ett karantänstall isolerad från andra hästar. Där kommer han att få stå kvar till dess att nya prover visar att han är fri från smittan enligt Jordbruksverkets föreskrifter.
Hur länge han kommer att få stå kvar i karantänstallet vet vi inte i dagsläget, det beror helt på hur snabbt han blir fri från smittan.

Vi kommer förstås att fortlöpande informera om Who's Whos hälsotillstånd men, det viktigaste just nu är att han efter omständigheterna mår bra.

Vad är kvarka?

De klassiska symptomen på kvarka är, feber, hosta, näsflöde, svullna och ömma lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna (under hakan), dålig aptit och nedsatt allmäntillstånd.
Kvarka kan också visa lindrigare symtom som kan förväxlas med en vanligt förkylning vilket gör att ett utbrott av sjukdomen inte alltid upptäcks.

Äldre hästar visar oftare mildare och kortvarigare symtom av sjukdomen än yngre hästar.

Inkubationstiden för kvarka är 3 till 14 dagar.

Menhammar/Ytterstas verksamheter är i övrigt inte påverkade av detta.

Källa: SVA, Kvarka hos häst

Datum: 2020-02-06

Källa: Menhammar redaktionen
Foto: Claes Kärrstrand