Utmanande och
spännande 2021

Att summera ett år på några få rader är allt annat än enkelt. Inte minst då det gäller ett nytt omvälvande och utmanande 2021 med hemvändande fyrbenta stjärnor, minnen av en hjälte, rekordsnabba tider, miljonärer och försäljningar.

Short brown line

From Above

Ifjol blev Menhammar Stuteri Uppfödarchampion i Sverige för 14:e året i följd – vi kan väl konstatera med någon vecka kvar att det ser förtroendeingivande ut även 2021.
Samtidigt som historien är viktig, så är förstås framtiden minst lika spännande.

Framtidens nyförvärv
Fyrbenta nyförvärv lägger grunden till framgång och redan i januari stod det klart att Menhammar-uppfödda {A Sweet Dance}, {A Sweet Dance:money} kr, kommer hem. {A Sweet Dance} har tjusat oss genom hela karriären och tog sista söndagen i maj hem prestigefyllda Prix Helen A Johansson på Vincennes! Första partner till {A Sweet Dance} blev Face Time Bourbon, vilken någon timme tidigare tagit andra raka titeln i Prix d'Amérique...

Efterlängtad förlängning
I februari drog femte året av Margaretas Tidiga Unghästserie igång på Solvalla. Samtidigt passerades 40 miljoner kronor utdelat i tävlingsserien som är ett samarbetsprojekt mellan Menhammar Stuteri, Solvalla och Svensk Travsport – och det blir fem nya år.
– Idén kom ju i samband med att jag fyllde 80 år. Jag hade haft så roligt med travet och ville gärna ge något tillbaka, både till travsporten och till Solvalla. Men det blev bättre än vad jag vågat hoppas på. Och det känns spännande med fem nya år, jag hoppas på förlängning även efter det, sade initiativtagaren Margareta Wallenius-Kleberg.

Maharajah

Sådan far, sådan son
{Maharajah}, {Maharajah:money} kr, avelschampion i Sverige 2018-2020 och det ser bra ut även 2021, blev första svenskfödda Elithingst. Under året valdes han också in i travsportens Hall of Fame för sina gärningar på tävlingsbanan och i aveln.

Who's Who

Hans son {Who's Who}, {Who's Who:money} kr, har med framgång kombinerat tävling och avel. Precis som pappa {Maharajah} blev han fullbokad 2021 med 150 ston, men {Who's Who} har visat sig bäst från början och till slut. Han flög fram från köposition i Norrbottens Stora Pris och genom miljonsegern klev han in i den synnerligen exklusiva klubben över svenskfödda som tjänat över tio miljoner kronor. Who's Who följde upp med att leda Hugo Åbergs Memorial från start till mål.

Livekänsla på nätet
Menhammar OnlineSales är en ung företeelse, men att hålla hästauktioner via nätet med livekänsla är definitivt här för att stanna. Fem auktioner har hållits på Menhammar OnlineSales under året och över 500 hästar har bjudits ut til försäljning. Menhammar OnlineSales 2021 i juli blev succe på nytt: {Fly By} (e. Muscle Hill) var toppnumret där medelpriset uppgick till 395.000 för 40 sålda ettåringar.
– Jag hoppas att alla budgivare, köpare, säljare och tittare haft en lika trevlig kväll som jag. Det här är bland det roligaste jag vet, säger Margareta Wallenius-Kleberg.
Den lyckade satsningen på Menhammar OnlineSales uppmärksammades också på oväntat håll.
Branchorganisationen för alla tidskrifter i Sverige, Sveriges Tidskrifter, nominerade Menhammar OnlineSales och tidningen Travronden som en av fyra potientiella vinnare av Tidskriftspriset i kategorin "Årets Grepp".

Dunungen

{Dunungen} ingen duvunge
Det föds varje år upp några kallblod på Menhammar och {Dunungen}, {Dunungen:money} kr, har verkligen visat sig vara något extra. I kvalet till Kriteriestoet körde tränare Jan-Olov Persson, men till finalen överlämnades tömmarna till Örjan Kihlström som inte gjorde några misstag. {Dunungen} fick göra jobbet utvändigt om ledaren, men kopplade greppet sista biten till en klassisk seger. {Dunungen} fortsatte med att visa sig bäst även på norsk mark då hon tog hem Norskt Travkriterium för ston.

Kallblodskungen Järvsöfaks gick bort 26 år gammal och för att hedra en hjälte har Stiftelsen Järvsöfaks bildats, med Menhammar som en av stiftarna. Stiftelsen ska främja den framtida kallblodssporten och initiativtagare var Järvsöfaks tränare Jan-Olov Persson.

Calgary Games

Världens snabbaste!
Menhammaruppfödde {Calgary Games}, {Calgary Games:money} kr, vann Svenskt Travderby i förkrossande stil och kort senare stod det klart att Menhammar Stuteri köper in sig i hingsten som kommer verka på Menhammar, sida vid sida med sin pappa {Readly Express}.
Obesegrade {Calgary Games} vann även Europaderbyt och vid lansering som avelshingst blev han fullbokad – på 36 timmar!

Hans pappa {Readly Express} har haft enorma framgångar under året med vinnare i de flesta av världens trav-länder. I USA finns den snabbaste: Dancinginthedark M. slog till på The Red Mile tillsammans med Brian Sears på 1.08,1a/1.609 meter! Menhammar äger Dancinginthedark M. tillsammans med Kirsi och Rolf Andersson och segertiden är den snabbaste för en hingst i världen under 2021!

När vi summerar året kan vi också räkna in åtta nya miljonärer uppfödda på Menhammar. De fyrbenta stjärnor som tagit steget in i vår egen celebra klubb är {Au Pair Girl}, {Calgary Games}, {Chiru}, {Clockwork}, {Dancinginthedark M.}, {Dunungen}, {Stud Muffin} och {Whelk}. Vi summerar därmed 137 miljonärer uppfödda av Menhammar – och utlovar att det ska bli fler 2022!

Vi på Menhammar önskar God jul och ett spännande nytt 2022!

Källa: Menhammar redaktionen
Foto: Emine Lundsten