Guldkornen som lyser upp 2020

Ingen kunde förställa sig vad 2020 skulle bjuda på när vi hängde upp Einarskalendern på fjolårets nyårsafton. Travsporten har trots allt varit en fyrbåk i pandemi-mörkret – om än på stort avstånd för de allra flesta hängivna entusiaster.

Short brown line
Placeholder-bild

Det finns en risk att 2020 endast blir ihågkommet för Covid-19, men när vi på Menhammar sammanfattar året försöker vi förstås hitta guldkornen. Och allt har inte varit negativt. Eller som Nobelpristagaren Milton Friedman sade: ”Endast en kris kan ge verklig förändring”.

Klubban blev digital

Tidigt under året insåg de flesta att inget skulle vara som förut. De klassiska auktionerna med ettåringar i ringen, mötet på mässområdet och den uppslupna stämningen i auktionslokalen skulle inte gå att genomföra. Menhammar ställde snabbt om och den 12 juli genomfördes Menhammar OnlineSales helt digitalt, från nybyggd studio i samarbete med TR Media. Och succén var omedelbar. 26 hästar från Menhammar, fyra från Annemanna lockade köparna och snittet, 556 500 kronor, var det högsta på en ettåringsauktion någonsin i Europa!Menhammar OnlineSales genomförde ytterligare tre auktioner under året, Kolgjini Sales, Kriterieauktionen samt en Mixed-auktion med samma positiva tendens och helt klart har auktionsklimatet i Sverige förändrats.

{Activated} Årets – och tidernas – Sto

Underbara {Activated} röstades vid Hästsportens gala fram till Årets Sto för sitt fantastiska fjolår innehållande Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och andraplatsen i Breeders Crown.
Normalt sett brukar femåringssäsongen vara småtuff att ta sig igenom, men {Activated} har fortsatt på inslagen framgångsrik linje. När hon vann Vilhelm Johanssons Minne, mannen som byggde Kalmartravet, passerade hon sex miljoner kronor intjänat och blev framgångsrikaste sto uppfött på Menhammar – genom tiderna!

Tre nya i miljonklubben

{Ad Hoc} sprängde miljongränsen i april när han spetsvann i Örebro. Raoul Engblom har genom hela karriären tränat femåringen som under året flyttat fram positionerna ytterligare och är på snabb marsch mot sin andra miljon.
Lika gamla {Argbiggan} passerade miljonen genom en mersmakande andraplats på V75 och har haft ett strålande 2020.
Sällan har väl vägen till miljonklubben så spännande som för Whether or Not. 2015 såldes den nu sexårige valacken på Elitauktionen för 250 000 kronor. {Cantab Hall}-sonen debuterade som treåring, men exporterades till Finland – och gick vidare till USA! När han i somras vann på Northfield Park med sin tränare och körsven Sam Schillaci på 1.11,8a/1 609 meter klev han över en miljon i kronor räknat och blev den 129:e miljonären uppfödd på Menhammar Stuteri.

Maharajah

Maharajah

{Maharajah}

Marre från noll till 100 på fyra kullar
{Maharajah} blev förste svenskfödde hingst (tillsammans med Raja Mirchi) att få epitetet Elithingst. Och Prix d'Amérique-vinnaren lever verkligen upp till sina meriter. Med blott fyra kullar ute på banorna passerade hans avkommor under året 100 miljoner intjänat. Menhammars {Maharajah} och på stuteriet uppstallade {Readly Express} var båda fulltecknade 2020 och är det även 2021. Vi fick under året ta farväl av en av favoritindividerna på Menhammar: {Jocose} som gick bort efter sjukdom. Hans ättlingar visade med eftertryck att han kommer vara saknad: dagarna efteråt vann {Mi Ma Ohrtus} Svampen i Örebro och {Activated} satte banrekord minuterna senare på samma oval när hon vann Carl-Erik Lindbloms lopp på 1.12,6/2.180 meter.

Vindsnabb Readly-son

Menhammars syster-stuteri på andra sidan Atlanten, Stoner Creek, har också fortsatt producera vinnare där den kanske mest spännande är {Readly Express}-sonen {Dancinginthedark M} som visade svindlande fartresurser. Tvååringen vann på 1.09,8 på The Red Mile och travade faktiskt tiondelen snabbare utan att få vinna i starten före. Helt ser vi fram emot en mycket spännande treåringssäsong för {Dancinginthedark M} Från USA noterar vi också att {Common Sense} har passerat två miljoner kronor intjänat och den häftiga resan för den treåriga damen fortsätter; hon köptes av Åke Svanstedt och Lennart Ågren på Elitauktionen 2018 och har av den duon hittat vägen till vinnarcirkeln i USA.

I övrigt noterar vi...

...att {Clear as a Bell} postumt blev utnämnt till Elitsto. Hon är mamma till bland annat miljonärerna {Timbal} samt {Brother Bill}. Hon sällar sig till ett imponerande sällskap Menhammar-ston som {A Gift From Heaven}, {Gambari}, {Bourbon Eyes}, {Hermit Lady}, {Red Hot Mama}, {Traffic Jam}, {Trapped} och {Viva La Difference}.


...att {Maharajah} har två treåriga toppston i Finland i {Magical Princess} och {An-Dorra}. Inget är snabbare än {Magical Princess} som satte världsrekord i uttagningen till Kriteriet med 1.14,1a/2.600 meter i Tammerfors.

Så trots allt innehöll 2020 något spännande, roligt och positivt att bjuda på! Menhammar Stuteri vill tacka alla samarbetspartner och kunder då det är ni som ger möjlighet till framgångarna.

Vi ser fram emot ett ännu bättre 2021 och vill passa på att önska er God Jul & Gott Nytt År!

Källa: Menhammar redaktionen
Foto: Emine Lundsten

Till toppen