Stockholms Hästambulans räddar sjuka hästars liv

STOCKHOLMS Hästambulans startade sin verksamhet 1978 på initiativ av Margareta Wallenius- Kleberg. Innan dess hämtades de hästar som skadat sig svårt under till exempel, ett lopp på Solvalla eller Täby galopp, med en kranbil. En hantering som inte var värdig. Lyckosamt nog kunde Margareta knyta ett antal sponsorer till projektet och en hästambulans köptes in från Helsingborgs djurklinik.

– Jag tycker väldigt, väldigt bra om Margareta som kläckte idén. Hon är en eldsjäl som brinner för hästarnas bästa. Trots att hon har så mycket omkring sig, tar hon sig fortfarande tid att ringa och intressera sig för vad som händer på detaljplanet, säger Rolf Nilsson som är driftansvarig för hästambulansen och varit med i verksamheten från start. 

Rolf Nilsson

Hästambulansen behöver aktivt stöd
Många hästvänner i Sverige har inte en aning om att det i Stockholm finns två specialbyggda hästambulanser som dygnet runt är beredda att hjälpa alla sorters hästar som skadats eller blivit sjuka.

Det finns en stor och en mindre hästambulans. Den mindre är terränggående. Förarna är utbildade för att vid behov, efter instruktion från veterinär, av djurskyddsskäl kunna avliva skadade hästar. Kostnaderna för fordon och jour uppgår i dag till minst 800 000 kronor om året. Bara jourtjänsten kostar en halv miljon kronor årligen.

– Det vore därför värdefullt om vi också från ridsportshåll, fler företag och t.o.m kanske privatpersoner kunde få något slags årligt stöd för hästambulansen. Det är annars inte så säkert att vi så mycket längre ekonomiskt klarar av att hålla jourtjänsten dygnet runt för alla sjuka och skadade hästar, säger den i Stockholms Hästambulans djupt engagerade ordföranden Margareta Wallenius-Kleberg. Hon och ambulansen är värda allt stöd!

Läs hela artikeln från Beridna Högvakten