Mack Lobell - en äkta hjälte fyller 30 år

I måndags fyllde en sann hjälte 30 år, Mack Lobell. Som tävlingshäst var han en av de bästa som någonsin travat på en travbana, i aveln blev han Elithingst, nu är han en pigg pensionär. Margareta Wallenius-Kleberg och många andra passade på att gratulera och  hedra jubilaren vid ett tårtkalas ute på Menhammar.

Den 28 april 1984 föddes ett litet svart hingstföl på Lana Lobell Farms i New Jersey i USA. Även om han förstås som alla små travföl hade stora förhoppningar på sig redan då, var det kanske ingen som då kunde ana att han skulle komma att bli en av världens absolut bästa travhästar. Fölet döptes till Mack Lobell.

Sopade rent
Mack Lobell tränades i USA av Chuck Sylvester och kördes av John Campbell. "Macken" visade tidigt stor talang då han vann Breeders Crown som 2-åring och var tvåa i Peter Haugton Memorial. Som 3 och 4-åring sopade han mer eller mindre rent på tävlingsbanorna i sitt hemland. Han vann bland annat, Breeders Crown, Yonkers Trot och framförallt det största loppet av alla i USA, Hambletonian.

Hans kusk John Campbell hade redan före det loppet sagt att "Macke" var den bästa häst han någonsin kört.
Segern i "Hambot" togs i stekande hetta efter ett väldigt tufft lopp där vinnartiden blev 1.10,6 vilket då var nytt löpningsrekord. "Macke" var helt överlägsen där referenten efter loppet bland annat sa att det inte var någon turseger, den vanns genom kraft, speed, balans och skönhet!

Det här var Johns första vinst i "Hambot" och han var imponerad efter loppet där han bland annat sa att hästen var ännu bättre än han trodde!

"Macken" blev årets treåring och årets fyraåring i USA.

Här kan ni se en film som gjordes om Mack Lobell när han fyllde 27 år

Mack Lobell Elitloppet 2006
Mack Lobell tillsammans med Tomas Nilsson när de 2006 invigde Elitloppet. Foto: ALN

Första och hittills enda fyraåringenSom fyraåring åkte Mack Lobell över atlanten för att starta i Elitloppet. Men den svarte hingsten verkade inte alls nöjd med uplägget på Solvalla. Han stallades upp i ett karantänstall som då låg vid Solvallas traktorgarage. Här fanns inga andra hästar och ingen hage. "Macke" visade då tydligt sitt missnöje genom att helt enkelt vägra att springa i träningen!

Det blev stora rubriker i pressen om "Mackes" träningsvägran. Men som de flesta stora stjärnor, så fick han sin vilja igenom och han fick sin hage att gå i och så, gick han med på att träna igen.

När det så var dags för Elitloppet vann han sitt försök i överlägsen stil. I finalen hade han innerspåret där han tog ledningen och där blev han kvar hela vägen in i mål.
Han gjorde då något som ingen annan häst varken tidigare eller senare har mäktat med, att vinna Elitloppet som fyraåring!

Här en fantastisk film där John Campbell berättar om Mack Lobell och 1988-års Elitlopp.

Mack Lobell och MWK    
Mack Lobell på sitt eget 30-års kalas där han får presenter av sin stolta ägarinna Margareta Wallenius-Kleberg och väl låter sig smaka av den specialkomponerade tårtan.

 

Fortsatte karriären i Europa
Efter tre stenhårda tävlingssäsonger i USA fortsatte Mack Lobell, efter försäljning sin tävlingskarriär i Europa.
Så var det dags att även lägga Europa under sina hovar. Här vann han lopp i Norge, Finland, Italien, Tyskland och förstås Sverige. I sitt nya hemland vann han bland annat ännu ett Elitlopp. Året var 1990 och den här gången med Thomas Nilsson i sulkyn.

Efter sju tuffa säsonger på tävlingsbanan avslutade han sin karriär, efter 94 starter och hela 71 segrar, för att helt ägna sig åt avel.
I aveln lyckades han föra sina fantastiska gener vidare där han i Sverige lämnat hela 34 stycken miljonärer. 1996 tilldelades han det hedersamma värdeomdömmet Elithingst för utomordentlig förvärvning.

Men det är inte bara som pappa "Macke" har satt djupa spår i aveln. Stefan Hultman har kallat "Macke" för världens bästa morfar och kanske stämmer det för här hittar vi många riktigt bra travare. Sveriges näst vinstrikaste travare Commander Crowe har Mack Lobell som morfar. Två andra är Jaded och Orecchietti.

En glad pensionär
Sedan några år tillbaka lever nu Mack Lobell som en mycket pigg och glad pensionär på Menhammar Stuteri där han i dag firar sin 30 årsdag.

För alla oss som fick den stora förmånen att se Mack Lobell på tävlingsbanan, kommer aldrig att glömma honom. När den svarte vackre hingsten i sin härliga energiska stil med bakåtslickade öron bara trummade på och sprintade ifrån konkurrenterna.

"What a horse, what a driver" skrek Solvallas referent Rydgren när "Macke" och John Campbell vann Elitloppet 1988.

Inget ont om John, tvärtom han är en av de allra bästa, men idag säger vi bara:

"What a horse", grattis på 30-årsdagen!

Redaktör: Annika Lindblom Foto: A Lindblom och C Kärrstrand
Datum: 2014-04-29