Vilken revansch Maharajah!

En gråtande Örjan Kihlström. Förra gången det hände i travsammanhang var när Maharajah slog igenom som treåring. Efter mål i Olympiatravets final på Åby var det dags igen.

Körspöet i luften och ett vrål. Maharajah var helt enkelt bara bäst.

 

Marre och Kihlström, april 2013
Maharajah och Örjan Kihlström

 

- Det är så otroligt roligt att hästen fick visa att han är tillbaka, sa Örjan Kihlström.

Lördagseftermiddagen i Mölndal gick lite i filmens tecken. "Sagan om konungens återkomst" kunde ha varit en lämplig titel då Maharajah betyder just "den store konungen".

Det var också väldigt välregisserat med en nästan lite uträknad mästare och 6 500 glada delägare i ägarkonsortiet Stall Travkompaniet runt om i landet.

Efter de sämre insatserna i Frankrike i vinter glimmade Maharajah till i uttagningsloppet till Olympiatravet och utsågs av spelarna till knapp favorit i finalen.

Med all rätt skulle det visa sig. Hästen dansade fram (barfota igen) och visade sig precis så fin i Olympiatravets final som kretsen kring hästen hoppats men inte riktigt vågat tro på.

Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini höll i taktpinnen i ledningen med loppets andrahandsfavorit Sebastian K. utvändigt. Tempot snabba 1.11,5 första 1000.

Raja Mirchi var en slagen häst på den sista bortre långsidan och Åke Svanstedt kunde ta över med Sebastian K.

Nästan exakt samtidigt kastade Örjan Kihlström loss med Maharajah från tredjeparet utvändigt. Då hände det saker...

Krafter kvar i mål

Redan i mitten av den sista kurvan hade Maharajah kopplat grepp i andraspår och tassade kattlikt undan till en överlägsen seger på 1.11,0 över 2 140 meter med autostart.

- Häftigt. Det är inte dåligt att glida i mål med tussarna kvar och allting. Det är så otroligt roligt att hästen fick visa upp sig i det här skicket och verkligen får visa hur bra han är när han är i form, sa en rörd Örjan Kihlström som kastade körspöet över mål efter segern värd 1,5 miljoner kronor.

Det krånglade som bekant för hästen med infektioner och annat i Frankrike i vinter. Annika Lindblom, projektledare för Stall Travkompaniet, hade med sig kassvis med halsdukar och toppluvor till Åby. Reklammaterial med Maharajahas namn på som enligt planen skulle ha delats ut efter franska segrar...

- Det kommer väl till pass nu i stället. Han är vår kung och visade att han äntligen, äntligen är tillbaka, sa Annika Lindblom och tryckte på skidskytten Björn Ferry en toppeluva i vinnarcirkeln.

Tränaren Stefan Hultman var sjuk och följde loppet hemifrån.

- Stefan sitter hemma i soffan och hoppar nu skulle jag tänka mig, sa Örjan Kihlström. Hästen är ju helt enastående när han är i form. Vissa har trott att han var slut och till och med jag har tvivlat ibland när det krånglat. Man vet ju aldrig när hästar börjar bli för gamla.

Annika Lindblom om ett sms hon fick dan innan finalen:

- Jag fick ett meddelande på telefonen av Stefan i går kväll. Ordagrant löd det: "Annika, jag är sjuk. Du får ta hand om vinnarcirkeln".

I TV4 berättade Stefan Hultman att Oslo Grand Prix hägrar för Maharajah. Solvallatränaren fick även frågan om Elitloppet kunde bli aktuellt men valde att passa på den.

Källa: Kanal 75
Redaktör: Anna Modig
Datum: 2013-04-23