Margareta Wallenius-Kleberg väljs in i Hall of Fame

Allas vår Margareta har tilldelats en av svensk travsports största utmärkelser genom att idag i samband med V75 tävlingar och Årjängs Stora Sprinterlopp ha blivit invald i Travsportens Hall of Fame.  Motiveringen lyder:

”Margareta Wallenius-Kleberg väljs in i Hall Of Fame för sina betydande insatser för svensk travsport. På Menhammar Stuteri har många fina avelshingstar som fört svensk travsport framåt verkat under Margareta Wallenius-Klebergs beskydd. Zoot Suit, From Above och Viking Kronos är några exempel. På stuteriet har många av de bästa hästarna som tävlat och fortfarande tävlar i Sverige fötts upp. Margareta Wallenius-Kleberg har även bidragit till travsportens utveckling bland annat som tidigare ordförande i såväl Stockholms travsällskap som avelsföreningen.”

Många har Margareta att tacka för mycket - inte bara vi som arbetar tillsammans med henne på Menhammar Stuteri - utan även hela Travsverige och inte minst de svenska travstona. De har varit och är fortfarande Margaretas stora angelägenhet. Att ge stona chansen att kunna tjäna pengar i sporten och att svenska uppfödare nu har 10% i uppfödarpremier kan vi till stor del tacka Margareta för.

Margareta har med hängivenhet och med ett stort engagemang under många år arbetat för svensk travsport på många olika positioner inom travsporten – som ordförande i Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT) och i Stockholms Travsällskap (Solvalla) samt i Svensk Travsport (STC) styrelse. Hon har också har byggt upp Menhammar Stuteri till att vara ett av världens förnämsta och framgångsrikaste stuterier. Menhammars avelsresultat är uppenbara – ett av de klassiska svenska stuterierna – med mer än 60 års framgångsrik verksamhet. “Årets Uppfödarbragd 2011” och Årets Vinstrikaste Uppfödare  – sex år i rad – 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012! Många är de högklassiga travare som fötts upp på Menhammar, men både storlopps- och vardagstravsvinnarna har haft sin självklara plats. Med sina internationella kontakter har Margareta även sett till att svensk avel tillförts många av världens bästa avelshingstar och gjort dem tillgängliga för svenska uppfödare. Margareta är även engagerad i USA:s mest betydelsefulla travorganisation, Hambletonian Society, där bland annat travmuseet Hall Of Fame i Goshen varit en hjärtfråga.

Listan över Margaretas travsportsliga gärning kan göras längre och den visar med all tydlighet att dagens utnämning är mer än välförtjänt. Vi, alla Dina medarbetare på Menhammar, glädjs  och gratulerar till Ditt inträde i Hall of Fame. Och det bästa av allt är att vi vet att Du inte nöjer Dig med denna utnämning utan oförtrutet kommer att fortsätta att arbeta för Travsportens bästa.

Grattis och tack Margareta!

För alla stolta medarbetare på Menhammar Stuteri,

Johan Hellander

 

Tidigare invalda i Hall of Fame: 

2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen

2008: Stig H Johansson, Steggbest

2009: Big Noon, Karsten Buer

2010: Bulwark, Rex Rodney

2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten

2012: Uno Swed, Frances, Bulwark, Gunnar Eggen

2013: Gert Lindberg, Legolas

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestáende av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

Redaktör: JH Foto: C Kärrstrand
Datum: 2013-07-13