Maharajah återvänder hem

Travkompaniets och Stall Segerhuvas stjärnhäst Maharajah var inte bra i träningen efter Prix d’Amerique och därför fick han stå över Prix de France. Nu har beslutet tagits att hästen återvänder hem till Sverige.

Inom ett par dagar reser Maharajah och skötare Lisa tillbaka hem till Sverige. Stefan Hultman berättar varför:

– Maharajah har fått en reaktion i ett ben efter Prix d’Amerique. Han är behandlad och är ordinerad några veckors vila av veterinären. Med andra ord kan vi då inte fortsätta den tänkta planen med start för honom i Prix de Paris om drygt två veckor. Därför tar vi nu hem honom igen. Redan innan han åkte ner till Frankrike hade vi planerat att han skulle få en rejäl vila efter vintermeetinget på Vincennes så de planerna blir ju inte annorlunda nu. Men han missade ett par starter och det är klart att det är tråkigt, men nu är det som det är och det viktigaste är alltid hästens välbefinnande.

Franskt upplägg
– Eftersom han nu bara skall vila så är nu tanken att göra samma upplägg som man gör i Frankrike med de bästa hingstarna. De ställs av helt efter vintermeetinget för att betäcka under våren och i början av sommaren. Efter betäcknings-säsongen börjar de tränas igen för att vara som allra bäst under nästa vintermeeting. Vi har tidigare diskuterat detta upplägg kring Maharajah och nu är det läge att prova det i år.

– Maharajah åker nu hem och får genomgå de tester som behövs inför avelsstarten och så kommer han att visas på hingstpremieringen på Axevalla den 12 till 14 mars.

Ny satsning mot nästa vintermeeting
– Det är klart att årets vintermeeting nu inte blev som vi hade hoppats och trott för ”Marre”. Men så här är det, inte ens han är en maskin som kanske många tror. Han är trots allt en häst av kött och blod och att reaktioner kan komma efter tuffa lopp, ja det är tyvärr sådant som händer. Han har fortfarande mycket kvar att ge på tävlingsbanan och han har ju inte gjort många starter i sitt liv och jag är övertygad om att han har minst ett par säsonger kvar som tävlingshäst. Han har verkligen visat att han trivs allra bäst på Vincennes och det är klart att vi gör en ny satsning mot nästa vintermeeting. Hur planerna ser ut inför det kan jag förstås i dagsläget inte säga. I år stämde det inte helt för oss i Prix d’Amerique, loppet blev helt enkelt lite för tufft samtidigt som det stämde väldigt bra för Ready Cash.

Jag känner mig väldigt revanschsugen för jag vet att "Marre" har alla kvalitéer som behövs för att vinna Prix d’Amerique och vi kommer igen nästa år, var så säkra, avslutar Stefan.

Källa: Annika Lindblom, Travkompaniet
Redaktör: Helena Gyllenskepp
Datum: 2012-02-09