Två Menhammarhästar i amerikanskt storlopp

Lördagen den 6 augusti kördes årets största tävlingsdag i amerikansk travsport på the Meadowlands med the Hambletonian som russinet i kakan med hela $750 000 i förstapris. Menhammar Stuteri representerades av  egenägda Quarantine i de tvååríga stonas uppgörelse. Dessutom startade egna uppfödningen Quit Smoking Now i de tvååriga hingstarnas största uppgörelse, Peter Haughton Memorial.

Inget är större i amerikansk travsport än the Hambletonian och the Hambletonian Day. I år firade man trettioårsjubileum med att köra loppet på the Meadowlands. Totalt sett körde loppet för 86:e året. Många stjärnor har vunnit evig ära och berömmelse genom åren och the Hambletonian är ett oerhört viktigt lopp för de mest framgångsrika hästarnas avelskarriärer. Samma tävlingsdag avgörs också the Hambletonian Oaks som är det treåriga stonas största uppgörelse medan de tvååriga hästarnas motsvarigheter Peter Haughton Memorial och Merrie Annabelle också numera körs på samma dag.

Menhammar Stuteri och stall Segerhuva hade i år kvalat in det tvååriga stoet Quarantine (efter Varenne – East is East) till finalen av Merrie Annabelle med $166 600 i förstapris. Hon slutade sjua och gick en fullt godkänd tid ( 1.13,2 km-tid) men stötte helt enkelt på övermakten.
- Quarantine gjorde en mycket bra insats och vi var mycket nöjda med henne, berättar Jonas Czernyson och fortsätter:
-  Hon mötte kullens bästa ston och hon har helt enkelt inte de tiderna som krävs i kroppen ännu med sin ringa rutin, det var ju bara hennes andra start i livet. Det är en mycket fin häst som kommer att bli riktigt bra med tiden, avslutar Jonas.

Till finalen av Peter Haughtons Memorial hade Quit Smoking Now kvalat in för sin tränare och kusk Ray Schnittker. Han galopperade tyvärr i sista sväng och blev  även han utan prispengar denna gång. Det är dock en prestation att två stycken Menhammaruppfödda hästar är med i dessa sammanhang. Peter Haughtons Memorial vanns av svenska kusken Johnny Takter med brodern Jimmys USA-tränade Weingartner.

Huvudlöpningen the Hambletonian vanns av Broad Bahn med George Brennan i sulkyn, en häst som tränas av Noel Daley. Förstapriset i loppet var på hela $750 000 och för kusken George Brennan blev det en helt oförglömlig eftermiddag på Meadowlands. Innan den stora segern med danskägde Broad Bahn hade han som kusk vunnit Hambletonian Oaks med Bold and Fresh. Förstapriset i det loppet $375 000 och större än så kan det knappast bli för en av de många catchdrivers som finns i USA.

Med vänlig hälsning
Tommy Berghagen

Källa: Menhammar Stuteri AB
Redaktör: Tommy Berghagen
Datum: 2011-08-08