Maharajah bäst i Europa

Menhammar-uppfödde Maharajah fortsätter att tjusa sin publik. Hans uppvisning i Europaderbyt på Teivo utanför Tammefors var inget annat än enastående. På det sätt han krossade och lämnade sina konkurrenter på efterkälken var nästintill osannlikt. Maharajah visade än en gång vilken fantastisk häst han är.

Maharajah var inte med i startrusningen när bilens vingar släppte iväg finalfältet i 2009 års Europaderby. Efter att ha inlett som femte häst i andraspår när positionerna var intagna lät Örjan Kihlström honom attackera i tredjespår 1600 meter kvar av loppet. Med 1300 meter kvar satt Viking Kronos-sonen i ledningen och många upplevde då nog att positionerna var låsta i loppet. Några hundra meter senare blev dock Maharajah av med ledningen efter ett häftigt speedryck av Royal Crown med Jean-Pierre Dubois i sulkyn.

 

Örjan Kihlström förivrade sig inte utan han lät Maharajah lunka på i sitt tempo och tog ut honom i andraspår ut på sista långsidan. Maharajah passerade sedan ledaren på väg in i sista sväng för att ta tillbaka kommandot av loppet. Resten av loppet blev en ren uppvisning av Maharajah och återigen kunde han ta en stor seger utan att behöva spela ut hela sitt register.

 

Maharajahs tränare Stefan Hultman hade efter loppet ett samtal med Jean-Pierre Dubois som är en av de främsta travtränare Frankrike någonsin haft. Denne menade att han trodde sig ha sett det mesta i travets värld men att Maharajahs prestation var något helt enastående. Vi är många som kan skriva under på att Maharajah är en unik häst med en fysik som verkar vara smått osannolik.

 

Segertiden skrevs till 1.12,7/2100 meter autostart och förstapriset i loppet var på €230 000.

 

 

Källa: Foto: Claes Kärrstrand
Redaktör: Tommy Berghagen
Datum: 2009-10-05