Ett magiskt lopp

Allas förväntningar om att Svenskt Travderby 2009 skulle bli ett oförglömligt lopp infriades. Vi fick se den kamp mellan Maharajah och Yield Boko som alla hoppats på men till slut var det bara en häst på banan. Den uppvisning Maharajah bjöd på kommer i framtiden bli ihågkommet som ett av de bästa travlopp som någonsin körts.

Att sedan Menhammar-uppfödde och av Stefan Hultman tränade Marshland slutade tvåa efter en fantastisk avslutning gjorde bara allt helt fullbordat. Vi fick uppleva en mycket stor uppfödarframgång och en mycket skicklig tränarprestation. Till detta så utför hästarnas båda kuskar Örjan Kihlström och Jörgen Sjunnesson sina sysslor på ett mycket professionellt sätt och detta gjorde det hela fullkomligt, derbydubbeln var ett faktum.

  

Redan 1950 meter kvar av loppet var Maharajah framme snett utvändigt om den ledande Yield Boko. Örjan Kihlström såg till att hålla tempo uppe och loppet gick i 12-fart hela vägen. I det läget satt Marshland sist i fältet efter en lugn inledning från hans sida. Redan på väg in i sista sväng hade Maharajah kopplat ett segergrepp och på det oberörda sätt han bildligt talat gled fram upploppet ner är inget annat än oerhört imponerande.

Stefan berättar efteråt att Maharajah redan hade blåst färdigt när det kom till segerceremonin och hästen är helt enkelt ett fysiskt unikum. Segertiden blev fantastiska 1.12,8 vilket är lika med svenskt rekord. Marshland fick som tvåa 1.13,0 som sluttid efter sin sisuladdade spurt under slutrundan. Han sista halvvarv var oerhört vasst och Jörgen Sjunnesson hade i god tid innan mål försäkrat sig om att ekipaget fullbordade den fantastiska dubbeln till stall Stefan Hultman och Menhammar Stuteri.

 

 

Det var många representanter från Travkompaniet som samlades runt vinnarcirkeln efter loppet och var delaktiga i hyllandet av sin häst. Det är med en stor stolthet vi alla kan blicka tillbaka på ett helt magiskt Svenskt Travderby 2009. Förutom evig ära och berömmelse så var förstapriset i loppet på 1,6 miljon kronor medan andrapriset var värt precis hälften av detta.

Källa: Foto: Claes Kärrstrand
Redaktör: Tommy Berghagen
Datum: 2009-09-07